Vanhoja valokuvaliikkeiden kuoria

Posted on 18.8.2016

0


Ennen vanhaan valokuvat piti erikseen teettää esimerkiksi paperille, jos niitä halusi kuvaamisen jälkeen katsoa. Isovanhempieni pitkistä elämistä jäi siksi jälkeen pahvilaatikkokaupalla kuvia, joita jakaen ja ihmetellen suku on viime aikoina kokoontunut.

Kiinnostuin itseäni vanhempia perhelomia enemmän seassa pyörineistä vanhoista kuorista, joissa kuvat on aikanaan valokuvaliikkeistä haettu. Kun kävi ilmi, että kaikki ylimääräinen silppu oli tarkoitus hävittää suurimman osan kuvista mukana, aloin poimia itselleni talteen yhden jokaista löytämääni kuorta.

Vaikka joka filminkehityksen ohessa tulleet kuoret ovat omalla ajallaan olleet vain mainoksia ja itseisarvottomia kuvien ja negatiivien kuljetus- ja säilytysvälineitä, tarjoavat ne tänä päivänä näkymiä menneeseen maailmaan siinä missä mikä tahansa puoli vuosisataa vanha esine. Pelastamieni paperien jäljellä olevat kopiot ovat kuitenkin tänä päivänä kaikki ullakoilla, komeroissa ja varastoissa piilossa.

Jotta kuorien nostalgiaa huokuva visuaalinen suunnittelu, ikääntyneet mainoskeinot ja nykylukijalle hervottomat sanankäänteet eivät jäisi lipastojen ja arkistojen salaisuuksiksi, skannasin otannan parhaista, kummallisimmista ja vanhimmista kuorista:

Yhteiskuva Oy värikuvia Philips nelisalama Agfa Kuvakuningas Instrumentarium fotolab Porst Valokuvaustarpeisto Oy Foto Ab Kotka Valokuvaustarpeisto sähkövalokuvaamo Kotka Mimosa sunotyyppi filmi Solio Oy Helsinki Viipuri Gevaert Roll-Film Neittamo Oy valokuvaustarpeisto Helsinki Kodak Kuvakuningas Yhteiskuva Oy Instrufoto Helios Oy Valokuvaustarvikkeisto Kuva-Sampo Oy Helsinki Fineka Eiri Helios Aurinkokuva ym

Posted in: Skanneja, Valokuvaus