Samaan aikaan YouTubessa: THE MAKING

Posted on 17.2.2015

0


THE MAKING on Japanin tiede- ja teknologiaviraston omaa televisiokanavaa varten tuotettu videosarja, jossa esitellään erilaisten asioiden teollista valmistusta. Enemmistö 309 jaksosta on YouTubessa.

Arvostan liikkuvien osien ja suurten määrien kaltaisia sarjatuotannon visuaalisia ihmeitä sekä irtotietoa tavaroiden valmistusprosesseista. Arvokkaimmillaan sarja on kuitenkin ehkä ajatusten herättäjänä.

Esimerkiksi ompelukoneiden ja liikennevalojen massatuotanto teki minuun vaikutuksen. Tehtaiden täytyy kai kannattaakseen pyöriä, mutta montako uutta liikennevaloa Japanissa voidaan tarvita päivässä? Eikö kansainvälisille markkinoille sopivammalta ompelukoneeltakin ole odotettavissa vuosien käyttöikää? Maailmalla täytyy olla halli- ja taas hallikaupalla tavaraa, jota ei vielä kukaan tarvitse. Se pyörryttää.

Suosittelen tutustumaan muihinkin kuin alla ehdottamiini jaksoihin. Vaikka tekstiä ei ymmärtäisi, kuva kertoo paljon, ja tuotannosta paistaa läpi kielimuurit ylittävä laatu. Soundtrack on myös söpö.

JST:n YouTube-kanava | THE MAKING-soittolista

Kertakäyttökamera

Käytöstä palaavia kameroita oikein päin kääntelevä ja sopivasti annosteleva koneisto on vaikuttava. Jotta automatisoitu kamerankierrätys toimisi, Fujin kertakäyttökamerat ovat ilmeisesti mitä erilaisimpien kuorten alla edustaneet kaikki vain kourallista eri malleja.

Ainakin Suomessa kertakäyttökameroita sekä myydään että kerätään yhä. Onkohan paikallisenkin kameraliikkeen hyllyillä olevissa kertiksissä japanilaisen robotin kolmasti kiillottamia osia?

Lasikuula

Videolla näytetään, miten lasikuulissa usein sisällä oleva värikiehkura sinne päätyy. Hassua, miten orgaanisen näköistä jälkeä koko päivän samaa pientä liikettä toistava koneisto voi saada aikaan.

On hienoa nähdä jätteestä tehtävän uutta, mutta lasin loppusijoituspaikkana kuula on vähän hassu. Keräyslasi ei kenties ole tarpeeksi puhdasta moniin muihin käyttötarkoituksiin.

Prosessoitu kalmari

Videosta tekee mielenkiintoisen se, että kalmarien kalastus ja käsittely näytetään lähes kokonaisuudessaan. Valmiin mönjän pakkaamistekniikat ovat myös kivoja.

Disney-pehmolelu

Vanun pumppaamisessa isosta likaisenvihreästä säiliöstä alastomaan minninraatoon ei ole samanlaista taianomaisuutta kuin useimmissa Disneyyn liittyvissä audiovisuaalisissa teoksissa.

Mustepuikko tai jotain

Tuotannon käsityöläisyyden aste ja alkupään työolot tekivät minuun vaikutuksen. Palamisesta syntyneen mömmön peitossa työskentely ei vaikuta elämää pidentävältä, mutta olen iloinen, että selvästi perinteitä kunnioittava prosessi on dokumentoitu.

High-tech-salaatti

Vaahtomuoviseinässä keinovalon avulla kasvava salaatti tuntuu vähän irvokkaalta, mutta selittää osaltaan suurkaupunkien ruokajärjestelyjä.

Pilli

Ei uskoisi, että tosimaailmassa voi olla pillitehdas, jossa miehet siisteissä paidoissa juoksevat teipillä paikkaillusta pitkänomaisesta laitteesta syöksyvän loputtoman pillin perässä.

Videon setä koskee toistuvasti jatkokäsittelyyn meneviä pillejä hanskoitta. Yksittäispakattu muoviputkilo tuntuu steriililtä, mutta totuus voi olla toinen.

Pasta

Makaronisuutin, spaghettihissi ja muita absurdeja konsepteja hyötykäytössä.

Posted in: Linkit, YouTube