Kuinka iso Grand Big Mac on?

Posted on 8.11.2014

0


Minulla ei ole vahvoja tunteita McDonald’sia kohtaan, mutta asun kivenheiton päässä isosta 24/7-mäkkäristä. Vaikka mömmöjen alkuperää ja ravintoarvoja pohtiessa tulee moniulotteinen henkinen paha olo, on paikka siisti ja viihtyisä, ruoka sentään maistuu kivalta ja henkilökunta tekee enimmäkseen parhaansa jopa yövuorossa. Eipä rakennuskaan mahda mäkkäriydelleen mitään.

Ohitin parin viikon ajan päivittäin allaolevan kuvan näköisen Grand Big Mac-ulkomainoksen. Nimensä perusteella kokoaan valttinaan käyttävä uutuushampurilainen ei kuvassa näyttänyt minusta erityisen suurelta, joten kun mainos sitten katosi, jäin vähän uteliaaksi.

grand2

Asioiden koon suhteuttaminen etäisyyteen on aika automaattinen prosessi. Mäkkärin mainosta vilkaistessa näkee kaksi hampurilaista jonossa, mutta tarkoitetun kokoeron päättelee vasta tekstiin huomiota kiinnitettyään. Kuvasta myös puuttuu kaikki, jota vasten tuotteita voisi mittailla; toisin kuin purilaisten syöjä, käsitys uutuuden koosta jää laihaksi. Oma juttunsa on vielä se, miten kampanjaburgeri erilaisen valaistuksensa vuoksi näyttää tavallista Big Macia litteämmältä ja vihreämmältä.

didlmac

On aika selvää, että mainos on liimattu kokoon kahdesta erillisestä tuotekuvasta. Siksi on erityisen outoa, ettei kokoero ole huomattavampi: leikatessa ja liimatessa totuutta olisi helposti voitu vähän venyttää.

Toisaalta McDonald’sin ei kai kannata saattaa kuuluisinta tuotettaan pienen maineeseen, joten asettelulla on kenties jopa tavoiteltu tulkinnanvaraisuutta. Mainoksen tiedottava funktio toteutuu joka tapauksessa, sillä sain sen kautta tietää Grand Big Macin olemassaolosta. Manipuloipa kuva minut myös ostamaan molemmat purilaiset, jotta voin vertailla niitä itse ja tyydyttää uteliaisuuteni:

Taste the Reality™

Big Macin tuotetiedot | Grand Big Macin tuotetiedot

Opin juuri, että mäkkärin hampurilaisesta on kutakuinkin joka muru laivattu muovitarjottimelleni eri maailmankolkasta. En ole yllättynyt, mutta on yllättävän vaikea kuvitella, minkälaisen mutkikkaan ketjun kautta ainekset käytännössä päätyvät perille. Ehkä kuivasipuli ei sentään ekan mielikuvan tavoin ylitä Atlanttia sellaisenaan Roope-sedän rahtilaivan ruumassa aaltoilevana valtavana kasana.

realdidl2

realdidl3Burgerien samalle viivalle asettaminen tuo jonkinlaisen käsityksen Grand Big Macin leveydestä. Livenä molemmat näyttävät toki raikkaisiin ja korkeisiin mainoskuviin verrattuna aika veteliltä. Ylhäältä katsottuna kokoero tuntuu selkeimmältä, ja tuotteista huokuva alakulokin vähenee.

En tajunnut hakea viivotinta vastatakseni otsikossa esitettyyn kysymykseen kirjaimellisesti, mutta muistin punnita purilaiset. Saatan olla hassu.

realdidl5

Jos oletetaan, että halpa vaaka huijaa johdonmukaisesti, on hampurilaisilla yllättäen jopa sadan gramman painoero. Noin 180-grammainen Big Mac maksoi 4,10 € ja 280-grammainen Grand Big Mac 5,45 €. Vaikuttaa siltä, ettei Grand Big Mac ainakaan syötävän määrään nähden ole ylihintainen.

Eri asia on se, paljonko ihminen kerralla hampurilaista tarvitsee. Mäkkärin omien sanojen mukaan jo yhdessä tavallisessa Big Macissa on melkein puolet keskivertoaikuisen suositellusta päivän rasva- ja suola-annoksesta, miten se ikinä määritetäänkään.

Posted in: Mainonta, Ruoka