Tarjoiluehdotuksia

Posted on 18.4.2014

1


Mainitsin kerran ohimennen teddypunkkarin Tarjoiluehdotus-blogin. Koska tykkään leikkiä ruoalla ja koska kyseinen blogi on ollut määrittelemättömän mittaisella tauolla jo kauemmin kuin olen itse tiennyt sen olemassaolosta, tein joitakin omia ehdotuksen mukaisia tarjoiluja.
tb_a3Käsittääkseni kutakuinkin kaikissa kuvalliseen kääreeseen pakatuissa ruokatuotteissa lukee ”tarjoiluehdotus”, jotta kukaan ei pääse valittamaan muropaketin valmistajalle, kuinka loiskuvasta pakkauskuvasta huolimatta paketti ei sisälläkään murojen kyydiksi suositeltua maitoa. Merkintöjä koskevat lait eronnevat hieman paikasta riippuen, joten etenkin monikansallisten yritysten kannalta on varmaan järkevää printata pakkauksiin kunkin kielen vastine tarjoiluehdotukselle silloinkin, kun mitään varteenotettavaa ehdotusta sisällön tarjoilusta on vaikea paikantaa. Tyhmät ehdotukset eivät ilmeisesti ole minkään maan lain vastaisia.

Pirkka Ohut pippurimeetvursti

Useimmat ruokapakkausten tuotekuvat on ymmärrettävästi tehty ”tarjoiluehdotuksen” maun tai ravintoarvojen sijasta pakkauksen ulkoasun ehdoilla. Toisissa kuvissa itse myytävä tuote on yksinkertaisesti yliedustettuna, kuten Pirkan siivumeetvurstin tarjoiluehdotuksessa, jonka mukaisia voileipiä voi pakkauksen sisällön avulla tehdä korkeintaan kaksi:
te_02aTarjoiluehdotus on kuitenkin oudompi kuin ensi silmäyksellä luulisi, sillä makkara vaikuttaa tosielämässä hieman paksummalta, kankeammalta ja runsaspippurisemmalta kuin kuvan kaljut, puoliläpinäkyvät ja kauniisti laskostuvat siivut. Omassa versiossani minulla oli vaikeuksia saada lihalevyt pysymään edes kaksin kerroin, ja vaikka leipä kokonaisuutena pääsi lähelle tavoitettaan, ei pääainesosan nätti taittelu yltänyt aivan toivotulle tasolle:
te_01aVoidaan päätellä, että tarjoiluehdotukseen kuuluu pippurien pois ravistelu ja makkaran huoneenlämmössä löysäksi kulahduttaminen. Tai viipaleiden halkaisu paksuussuunnassa. En kuitenkaan halunnut ruokamyrkytystä kulahtaneesta makkarasta sen enempää kuin omistanut halkaisuun tarvittavaa kärsivällisyyttä, puristuspenkkiä tai terävintä veistä, joten en pyrkinyt ehdotuksen tarkempaan noudattamiseen.

Myönnettäköön, että leipä oli keskivertoa paremman makuinen. Ansio ei tosin ollut yltäkylläisen lihavalmisteen, vaan kasvislisukkeiden, joita ei yleensä jaksa voileipää tehdessä leikellä. Ei siis lopulta hölmömpi ehdotus.

Animation Milk Chocolate

te_04aLidlin tuotteilla on parhaat nimet. Tarjoiluehdotusta en ikävä kyllä voinut laillisesti tai ilman kohtuutonta vaivannäköä toteuttaa pidemmälle:
te_05aPäädystä halkaisu tai ympäristön sinisyys eivät vaikuttaneet suklaan makuun.

Forssan perunasalaatti

te_06aAsiaa pitkään pohdittuani tulin siihen lopputulokseen, ettei Forssan perunasalaatista voi mitenkään koota ehdotuksen kaltaisia kokonaisia perunoita. Projekti kaatuisi viimeistään siihen, ettei makuhermottomille tarkoitetussa valkeassa mömmössä ole mukana kuoria sen enempää kuin multaakaan. Koska perunasalaatin tarjoiluehdotus ei siis sisällä perunasalaattia, on implikaatio minusta se, että salaatti kannattaa jättää tarjoilematta:
te_07aVaikka kuvakulma on varmasti olennainen osa tarjoilua, tausta loppui kaikin puolin vähän kesken, joten jätin tarkemman nypertämisen suosiolla tekemättä. Ja tarjoilun maistamatta.

Posted in: Askartelu, Ruoka