Smurffilimu ei ole sinistä

Posted on 29.11.2012

2


Tuli puheeksi, muistaako kukaan enää smurffilimua. Seuraavalla kauppareissulla huomasin, ettei se ilmeisesti koskaan ollut mihinkään mennytkään.

Taisin lapsena kokeilla limua kerran, mutta en osannut silloin kiinnittää huomiota sen ainoaan mielenkiintoisuuteen: se on vihreää. Olin kai aivan pienestä pitäen tottunut siihen, ettei lasten lisenssituotteilla yleensä ollut mitään tekemistä lisensoitujen hahmojen kanssa.

Jos Pepsi Blue ja spidermanlimu olivat sinisiä, miksei Smurffi? Se on ihan kiusallaankin vihreää, kuin leveilläkseen sillä, ettei itse juoma tässä myy vaan sen päälle läppäisty tarra. Mielikuvaa vahvistaa se, että etiketti on suurimmaksi osaksi läpinäkyvä, jolloin siinä olevat smurffitkin näyttävät katselukulmasta ja valaistuksesta riippuen sairaalloisen vihertäviltä. Hyi!

Juomaa valmistavan Sinebrychoffin kotisivuilla on limonadista tarjolla seuraava tärkeä informaatio:

Smurffi

Maistuu päärynältä.

Kirkkaan vihreä Smurffi on päärynävirvoitusjuoma. Makeutettu sokerilla.

Tämän runouden luettuani smurffasin hieman kieli poskessa seuraavan asiakaspalautteen:

Hei!

Haluaisin tietää oikeastaan ihan mitä tahansa lisää Smurffi-limonadistanne.

Minä vuonna sen valmistus aloitettiin? Miksi juuri Smurffi? Ennen kaikkea, miksi se ei ole sinistä, vaan vihreää?

Ystävällisin ja äärimmäisen uteliain terveisin,

Anton

Sain heti seuraavana päivänä sinänsä täysin asiallisen ja kohteliaan, vaikkakin hyvin arvattavan ja ymmärrettävästi ympäripyöreän vastauksen:

Hei,

Kiitoksia yhteydenotosta ja mielenkiinnosta tuotteitamme kohtaan.

Vihreä väri liittyy nimenomaan tuohon päärynän makuun ja sininen on värinä taas aika vieras juomissa ja elintarvikkeissa yleensäkin. Lastenjuomissa on ollut monia erilaisia hahmoja ja tällä kerralla tuotekehitysprosessissa päädyttiin Smurffiin. Smurffi tuli markkinoille vuonna 1983.

Mukavaa syksyn jatkoa!

Ystävällisin terveisin

OY SINEBRYCHOFF AB
Kuluttajapalvelu

Itse asiassa arvasin, että värikysymys kuitataan viittaamalla päärynän ja vihreän välillä vallitsevaan mielleyhtymään. Vaikka ei se kummoinen perustelu ole; perimätiedon mukaan smurffit eivät ole kolmea omenaa korkeampia, mutta päärynöistä ei ole mainintaakaan.

Eikö mauksi oltaisi voitu valita jotain sopivampaa, kuten sarsaparilla tai smurffimarja? Ehkäpä sienen makuinen limu? Miksei pullossa saman tien ole nestemäistä smurffia, sillä niinhän etiketissä lukee? Jos robotille opetettaisiin kieli ja annettaisiin analysoitavaksi sana ”smurffilimu”, se päättelisi heti, minkä makuisesta hiilihapollisesta virvoitusjuomatuotteesta täytyy olla kysymys. Asiakaspalvelu Sinebrychoffilla toimii moitteettomasti, mutta tuotekehittelyvaiheessa ei selvästikään ole konsultoitu asiantuntijaa…

Loppujen lopuksi luulen kyllä vihreyden olevan päärynämakua suurempi epäkohta, sillä jos maailmassa on yksi aine, jonka pitäisi olla sinistä, on se smurffilimu. Onneksi väri on myös helpommin korjattavissa:
Hieman vähemmälläkin sekoittamisella oltaisiin tosin pärjätty.