Kevät, lumi ja paska

Posted on 11.4.2012

0


Joka vuosi jonkin verran ennen leskenlehteä on koiranpaska täydessä kukoistuksessa. Kinosten sulaessa kaikenkarvaiset talven aikana säilötyt aarteet ilmestyvät kansaa ilahduttamaan, kaikista näkyvimpänä suuret möhkäleet koirien jätöksiä. Sääoloista ja päättyvän talven lumitilanteesta riippuen tilanne saattaa käydä inhottavan ohella suorastaan ahdistavaksi, kun jalkakäytävä muuttuu seikkailuksi. Esimerkiksi oheisenPaska siellä, paska täällä. maaliskuisen kuvan tilanteessa pitäisi päästä monta metriä pitkän, koko tien levyisen lätäkön toiselle puolelle, mutta kaikki mitenkään realistiset vaihtoehdot ovat jollain tavalla huonoja. Eivätkä vähiten siksi, että kyseinen lätäkkö reunustoineen on täynnä paskaa.

Ensinnäkin voi kävellä lätäkön läpi, mutta jos ei sattunut pukemaan jalkaansa kumisaappaita, tämä ei todennäköisesti ole oikeasti vaihtoehto. Saappaatkin tosin likaantuvat ja niiden puhdistaminen ennen kotiin pääsyä voi olla hankalaa jokaisen lätäkön ja lumipenkan ollessa yhtä likainen. Toisaalta voi kulkea reunalle tamppautunutta kapeaa polkua, joskin eniten kakkaahan on juuri penkereellä, jonka reviirille tie nyt yrittää. Kapealla reunalla on myös mahdotonta ohittaa ketään, eivätkä vaivalloisesti tai apuvälineillä liikkuvat voi alkuunkaan käyttää löysää ja kapoista reittiä. Toisella puolella lätäkköä olevassa vallissa ei ole laisinkaan polkua, mutta siitäkin voi periaatteessa rämpiä läpi, jos haluaa kenkiinsä tai lahkeisiinsa mittavat määrät lunta yllätyksineen. Vielä yksi vaihtoehto on kääntyä kannoillaan ja toivoa korttelin tai autotien toisella puolella kulkevan jalkakäytävän olevan kuivempi.

Vaikka itse tiessä ja sen huollossa on selvästi puutteita tällaisten lätäköiden syntyessä, myös meissä jalankulkijoissa on vikaa: Eikö olisi järkevää pukea vedenkestäviä jalkineita tällaisella säällä? Säähän soveltuvia kenkiä ei kai usein pidetä kovin hienoina tai mukavina pitää, joista jälkimmäisen ymmärrän. Edes sukilla täytettyjen saappaiden kanssa koiranpaskat eivät tosin lakkaa olemasta. Heristäisin koiranomistajille sormea, mutta ikävä kyllä kaikki, joita kyseinen heristys kiinnostaisi, todennäköisesti keräävät lemmikkiensä jätteet jo nyt. Ehkä järkyttävintä mitä olen vähään aikaan nähnyt oli se, kun samassa talossa asuva täti käytti pokkana bokseriaan ikkunamme alla. Reilu peli sinänsä: Jos ei jätöksiä kerran kerätä, niin jätetään niitä sitten omaankin lähiympäristöön. Kirjaimellisesti sama paska kaikille.

Posted in: Ilmiöt, Kevät, Luonto, Talvi