Kiviä

Posted on 17.1.2012

2


Kun tällä sähköaivojen ja avaruusihmeiden aikakaudella mainitaan kivi, on se useimmiten negatiivisessa yhteydessä: Jokin asia esimerkiksi kiinnostaa kiviäkin tai tapahtui vuonna kivi, koska kivet ovat maailman ikävystyttävin ja vanhin asia yhdessä keppien ja nakkien kanssa.

Jotain niin arkista kuin kiveä arvostaakseen tarvitaankin joko alan ammattilainen tai lapsi. Kuten alemmasta varmasti huomaa, en ole ammattilaista nähnytkään, mutta keräsin kyllä pienenä muiden asioiden ohella kiviä. Vuosien varrella Euroopan rannoilta ja Suomen luonnosta kertynyttä ja ympäri pusseja, koreja ja kaappeja hajaantunutta kokoelmaa hiljattain yhteen kootessani ajattelin jo joutuvani käymään läpi satoja likaisia, identtisiä ja ikävystyttäviä graniittimöykkyjä, mutta kivikasa yllätti tiiviydellään ja hienoudellaan. Huomasin arvostavani vielä aikuisiälläkin kiven monimuotoisuutta ja sympaattista, maanläheistä olemusta.

Oli tämä sitten taas yksi todiste lapsenmielisyydestäni tai osoitus siitä että olen maailman ikävystyttävin ihminen, tässä valitut palat kivikokoelmastani harrastelijamaisine mietteineni.

Paina kuvaa numerotonta ja korkeampiresoluutioista versiota katsoaksesi.

 1. Värinsä takia tänne laittamaani sileää kiveä lukuunottamatta en yllättyisi lainkaan, jos nämä erikoisen muotoiset esineet osoittautuisivat eloperäisiksi. En tosin tiedä minkälaisen eliön osasia ne voisivat olla.
 2. Erilaisia kiviä, joita yhdistää häikäisevä valkoinen kimallus. Ei sitten olla lapsellisia ja nähdä asetelmissa naamoja.
 3. Näitä keltaisenruskeita kiviä yhdistää värin lisäksi se, että jokainen näyttää ruoalta: löytyy niin banaania, rusinoita, toffeeta kuin keksikin. Keksinpuolikkaan näköinen haljennut laakea kivi on sisältä tummempi kuin pinnalta, mikä kielii haalistumisesta.
 4. Erilaisia kivoja kiviä valkoisilla ja harmailla juonilla. Tykkään kuinka isoimmassa näkee selvästi veden vieneen mukanaan enemmän valkoisesta raidasta kuin ympäröivistä harmaista kerroksista.
 5. Pieniä uniikin värisiä kiviä. Tumma kivi valkoisilla roiskeilla on luultavasti muodostunut jotenkin eri tavalla kuin muut kaksiväriseni, jotka ovat poikkeuksetta raidallisia.
 6. Todennäköisesti ainoat esillä olevat kivet, joita ei ole kerätty rannalta. Toinen on rakeinen ja toinen kiteinen, mutta molemmat ovat selkeän muotoisia ja värisiä.
 7. Ihanteellisesti kämmeneeni sopiva erinomaisen sileä kivi kauniilla haaleilla raidoilla. Kunhan muistan, lämmitän jonain päivänä kiveä uunin jälkilämmössä ja hypistelen.
 8. Nämä litteät möhkylät ovat erittäin tarkoituksenmukaisen muotoisia, mutta niiden entistä tarkoitusta voi vain arvailla.
 9. Samaten näiden murikoiden läpireiät ovat ihmisen aikaansaannoksen näköisiä. Niillä on saattanut olla jokin käytännön tarkoitus esimerkiksi kalastuksessa, mutta kunhan arvailen.
 10. Nämäkin mustat kivet ovat kantikkuudessaan sekä kivoja että epäilyttäviä.
 11. Märkinä nämä kaksi kiveä muistuttavat väreiltään toisiaan, mutta toinen kuivuu haaleaksi. Tiedän koska pesin ja harjasin joka kiven.
 12. Nämä kivet ovat enemmän tai vähemmän sinisiä eli automaattisesti kivoja.
 13. Näissä punaisen sävyissä on jotain nostalgista.
 14. Loppulässähdyksenä vielä epämääräinen rykelmä kauniin sileitä, mukavalta tuntuvia kiviä. Tylsästä väristään huolimatta ne ovat muotonsa vuoksi ilo myös silmille.
Posted in: Lapsuus, Luonto