Huono maailmankansalainen

Posted on 15.6.2011

0


Suomen joukkue voitti jääkiekon maailmanmestaruuden tänä vuonna. Totesin eräällä IRC-kanavalla – kieltämättä hieman iloa pilaavaan sävyyn – että jo nukkumaan menneet töissäkäyvät tuskin arvostivat öisestä voitosta aiheutunutta meteliä kaduilla. Tavallisesti kanssani melko samanhenkinen kanava kysyi näreissään, miksen nyt vaan voisi olla onnellinen ja nauttia Suomen voitosta.

Olin vähän ihmeissäni. Mistä tässä olisi tarkoitus nauttia? Täysin lajia tai voiton merkitystä itse joukkueelle vähättelemättä, minua olisi henkilökohtaisesti liikuttanut aivan yhtä paljon, jos olisinkin ruotsalainen ja päässyt kuuntelemaan tappion voivottelua.

Kysymystä olisi oikeastaan pitänyt osata odottaa, koska vastaavia arvomaailmojen törmäyksiä sattuu jokaikisen kuviteltavissa olevan kansanjuhlan aikaan. Aina ei tarvitse edes sanoa mitään poikkipuolista kun jo tulee leimatuksi hapannaamaksi, kun ei ole onnesta soikeana.

Parhaita ovat syytökset epäisänmaallisuudesta. Siviilipalvelusmiehenä saa muutenkin kuulla olevansa varsinainen maanpetturi kun ei ole valmis tappamaan tai kuolemaan lipun puolesta, mutta sen lisäksi pitää ilmeisesti olla aidosti onnellinen minusta tylsästä ja kenenkään hyvinvointiin mitenkään vaikuttamattomasta tapahtumasta, jos tahtoo olla oikea suomalainen.

No, ehkäpä en sitten tahdo.

Aion kuitenkin vastaisuudessakin asioida lähikaupassa.

Posted in: Ihmiset, Ilmiöt, Urheilu