Maistuu kategorialta

Posted on 28.5.2011

0


Ostin sitten näemmä kilon karkkia, vaikka yritän olla syömättä sitä.

Hedelmätäytteinen salmiakkilakritsi. Tutti Frutti-makeissekoitus. Hedelmän makuisia kuviomakeisia.

Minkä hedelmän?

Jotkut karkit maistuvat appelsiinilta tai mustikoilta, mutta esimerkiksi Aakkosten ja Ässä-lakun makujen selityksiksi annetaan vain hedelmät. Epämääräisyydellä on tietty etunsa: Sana ”hedelmä” tuo mukanaan tietynlaisia mielikuvia, eikä kukaan voine yksiselitteisesti olla pitämättä hedelmistä, toisin kuin vaikka päärynästä. Lisäksi ei voi valittaa Aakkosten maistuvan keinotekoisilta, jos ei tiedä, miltä ne yrittävät maistua. Ainesosalistauksen ”aromit”-kohdasta päätellen kyseinen tieto on joko liikesalaisuus tai luonteeltaan järkyttävä.

Joskus makeisten nimessä käytetään sanaparia tutti frutti, joka ilmeisesti on italiaksi ”kaikki hedelmät”. En osaa arvioida montako eri hedelmälaatua maailmassa on, mutta olisi kaikessa yhdentekevyydessään aika vaikuttavaa jos kaikkien niiden aromit jaksettaisiin etsiä ja ahtaa samaan pussiin, tai jopa samaan karkkiin. Oletankin hedelmämassan olevan keino-omenaa sitruunamehulla ja tutti frutti -nimen suosion johtuvan puhtaasti rimmaavuudesta.

Sain joka tapauksessa idean.
Älä katso vadelmien alle.Tarvitaan vain rypäleitä, ananas, omena, banaani, vesimeloni, cantaloupe, papaija, passionhedelmä, klementiini, karambola, granaattiomena, sitruuna, tamarillo, päärynä, aprikoosi, kiivi, mango, mansikoita, kirsikoita, vadelmia, pensasmustikoita ja nektariini
Ta-daaja voi maistaa, miltä kaikki hedelmät oikeasti maistuu – tai ainakin lähes kaikki lähikaupan makeat hedelmät ja pari sattumaa.

Päällekkäisiä makuja on kai liian monta, sillä mössö ei monista erikoisista aineksistaan huolimatta maistu oikein miltään. Se sisältää huvittavan paljon erikokoisia rouskuvia siemeniä ja saa kitalaen ja kielen kihelmöimään kiivin tai ananaksen tavoin. Maidon tai jäätelön kanssa se pehmenee miellyttäväksi.

Ripulia ja muita vitamiiniyliannostuksen oireita odotellessa todettakoon, että sekoitus ei maistunut yhdeltäkään ikinä syömältäni karkilta.

Posted in: Juomat, Karkit, Ruoka