Hurjakroketti

Posted on 26.4.2011

3


Kroketti on ihanteellinen herrasmiesten kesäpäivänviete. Se koostuu sopivasta sekoituksesta nuijimista ja tarkkuutta eikä vaadi ponnisteluja. Kuten kaikki aidot herrasmiespelit, on se kuitenkin sääntöjen mukaisesti pelattuna tylsä. Kannattaakin ennemmin pelata hurjakrokettia.

Välineet

Hurjakrokettiin tarvitset tavalliset krokettivälineet:

 • Kasa mailoja
 • Kasa palloja
 • Kasa portteja
 • Alku- ja loppukepit

Kaupasta saatavissa taloudellisissa krokettiseteissä on yleensä neljä palloa ja mailaa, kymmenen porttia ja kaksi keppiä. Pelistä tulee kuitenkin jokaisen ylimääräisen osanottajan myötä hauskempi, joten mikäli halukkaita pelaajia riittää, voi settejä saman tien ostaa useamman. Halvat pallot ja mailat saattavat myös haljeta, joten ylimääräisistä ei koskaan ole haittaa. Portteja taas voi makunsa mukaan laittaa niin tiheään kuin haluaa, jos niitä on käytettävissä enemmän kuin yhden setin verran. Mitä useammin pääsee portista läpi, sitä useammin kokee onnistuneensa!

Kaikki sivarit ovat ihan samannäköisiä.Lisäksi on hyvä olla

 • Liimaa
 • Maalarinteippiä
 • Ainakin kolme sivaria

Koska mailasetit ovat niin taloudelliset ja koska olosuhteet ovat tavallista krokettipeliä hurjemmat, pysyvät nuijien kierrepäädyt tiukasti ehkä puolikkaan ottelun ajan, jonka jälkeen ne alkavat joka lyönnillä lentää palloa kauemmas. Siksi onkin hyvä idea liimata kaikki mailat pysyvästi jo ennen ensimmäistäkään peliä. Jos käytössä on useampi samanlainen setti, voi toiseen maalarinteippiä kietaisemalla helposti tehdä kahden samanvärisen pallon välille eron.

Sivareita tarvitaan siksi, että yksin on ikävä pelata ja muilla ei ole aikaa.

Säännöt

Perussäännöt ovat käytännössä samat kuin tavallisessa kroketissa. Portit täytyy läpäistä sovitussa järjestyksessä, ja se, joka ensimmäisenä ne kaikki läpäistyään kolauttaa maalitolppaa, voittaa. Päästessään oikeasta portista läpi saa uuden lyöntivuoron, kuten myös osuessaan omalla vuorollaan toisen pelaajan palloon.

Erikoissääntöjä voi tilanteen myötä keksiä lisää, mutta tässä muutama yleishyödyllinen:

 • Pelaaja saa ennen lyöntiään siirtää palloaan noin mailan päädyn verran poispäin lyöntiä häiritsevästä esteestä, kuten kivestä.
 • Lapioiminen, biljardilyönti ja kaikki muutkin erikoiset tavat lyödä ovat sallittuja, kunhan pallo saatetaan liikkeelle käyttäen krokettimailaa.
 • Peli käydään loppuun asti. Jo voittaneet pelaajat yrittävät omilla vuoroillaan auttaa viimeisellä sijalla olevaa pelaajaa ja häiritä maalin lähestyjiä. Kun enää yksi pelaaja on jäljellä, saa hän jaksaessaan pelata rauhassa loppuun.
 • Sienen jyrännyt pallo heitetään johonkin avoimeen suuntaan täysin voimin ja hirmutekoon syyllistynyt pelaaja jatkaa peliään uudesta sijainnista (nk. sienisääntö – pelikentän laadun määritteleminä muunnelmina mm. koiranpaskasääntö, pikkulapsisääntö).

Rata

Hurjakroketin tärkein eroavaisuus normaalipeliin nähden on porttien asettelu. Uskon, että harva on koskaan pelannut krokettimatsia sääntöjen mukaisesti, koska juuri kentän vapaan suunnittelun vuoksi peli pysyy luovana, haastavana ja ylipäätään hauskana. Hurjakroketissa mennään kuitenkin vielä askeleen pidemmälle: videopelisukupolven edustajana olisi vaikea nauttia pihapelistä, jossa ei edes ole korkeuseroja tai vesiesteitä. Joten…Esimerkissä on hyvin vähän portteja. Yleensä niitä ei malta olla laittamatta joka paikkaan.Oikeasti ihanteellisin pelipaikka olisi suuri ruohokenttä, jolla on paljon eri korkeuksilla olevia tasaisia kohtia ja kantojen tai kivien kaltaisia esteitä. Tällaisen paikan puutteessa mikä tahansa harvakasvuinen ryteikkö kuitenkin kelpaa, kunhan siellä ei ole helposti rikkoutuvaa omaisuutta. Yllä oleva rata esimerkiksi alkaa kotitaloni takana olevalta puistikkokalliolta ja päättyy talon seinustan ruohokaistaleelle.

Peliseurasta riippuen kannattaa joko varoa tai suosia sadistisia järjestelyjä, kuten radan kasaamista puronuoman ympärille tai kallionjyrkänteen reunalle. Nyrkkisääntönä pöheikköön rataa tehdessä pitäisi pyrkiä ratkaisuihin, jotka pystytyshetkellä tuntuvat liian helpoilta, koska helpon näköiset kohdatkin saattavat olla järkyttävän vaikeita, jos pallot eivät yksinkertaisesti pysähdy porttien lähelle. Annan neuvon siitä huolimatta, että en todellakaan itse osaa noudattaa sitä.

Posted in: Kesä, Ulkoilu, Vinkit