Sisäkengät

Posted on 21.3.2011

0


Juttu on niin päivänselvä että hävettää melkein kirjoittaa, mutta menköön. Suhteellinen tyytyväisyys ja sitä rataa. Taiteellisen vinosta kuvastakin tuli jo liian vino.

Kuvittele itsesi tilanteeseen, jossa joudut viettämään kokonaisen työ- tai koulupäivän sisätiloissa ulkokengissäsi. Kuvittele, että jalkasi hikoavat koko päivän koska et likaisissa oloissa viitsi olla sukkasillakaan, johtui hikoilu sitten kesällä muhimisesta tai talvella villasukista. Vaikka et käskystä huolimatta kuvitellutkaan, tilanne on luultavasti tuttu: Kahdentoista kouluvuoden, yhden palvelusvuoden ja jos jonkinlaisen muun satunnaisen laitosoleilun aikana muistan nähneeni vain kourallisen nuoria ihmisiä, jotka ovat käyttäneet sisätiloissa eri kenkiä kuin ulkona.

Niin vino kuva.Päivän typerin hyvä neuvo on siis seuraava, vaikka käytännössä äsken jo kirjoitinkin sen:

Jos jalkasi hikoilevat, vaihda kenkiä.

Vaikuttaa näin luettuna itsestäänselvältä. Itse keksiessä pitäisi ensin kuitenkin tunnistaa, että kyseessä on ongelma ja sen jälkeen vielä tajuta että siihen ylipäätään voi olla olemassa kannattava ja hyödyllinen ratkaisu. Minä en ainakaan keksinyt tätä ottamatta muilta mallia, enkä aluksi edes tajunnut miten järkevästä keksinnöstä onkaan kyse.

Jokaisen asteen koululaisella on päivittäin mukanaan järkyttävän iso kasa tavaraa, mutta hiostamaton kenkäpari ei käytännössä katsoen koskaan kuulu varustukseen. Toki, ainakaan omalla ala-asteellani ei käytetty sisällä kenkiä lainkaan. Toki, aloitin itsekin luotettavien sandaalieni ympäriinsä raahamisen vasta lukionkin jo loputtua, mutta jos olisin lukiolaisena tajunnut sopivien vaihtokenkien suorastaan parantavan elämääni, olisin varmaan ostanut tai vinkunut vanhemmiltani sellaiset saman tien.

Myöhemmin siviilipalveluskeskuksessa ja aikuiskoulutuksessa kenkien vaihto on ollut minulle jokapäiväinen rutiini, joka jostain syystä ei ole ottanut tarttuakseen ja joka välillä jopa herättää kummastusta. Aikuisopiskelijat esimerkiksi vaihtoprosessia tuijotettuaan miettivät ääneen, miten vaivalloista täytyykään olla raahata ylimääräisiä kenkiä koko ajan mukanaan. Kuitenkin ihmettelijällä itsellään saattaa päivittäin olla puolityhjä laukku olalla. Sivarikeskuksesta taas opin, että en selvästikään ole ainoa jonka jalat istumatyöpäivän aikana hikoavat tavallisissa lenkkareissa tai kävelykengissä. Hyi olkoon.

Oli miten oli, omaa viihtyvyyttään voi huomattavasti edistää näinkin yksinkertaisella toimella. Kyse ei todellakaan ole pelkästään odöörien ja sukkapyykin vähentämisestä, vaan yleisesti ottaen omasta ja ääritapauksissa jopa muiden hyvinvoinnista. Ilmastoinnin toimiessa kaikki sujuu paremmin: esimerkiksi luennoilla olen kokenut vähemmän ennenaikaista tarvetta päästä tauolle jaloittelemaan. Käy järkeen.

Kertoisin lopuksi vielä lähes hauskan tarinan vaaristani jonka tohveleita säilytetään isoäidin käsilaukussa, mutta kenkäpostaus lienee jo nyt tarpeeksi ikävystyttävä ja typerä. Pointtini on, ettei tarvitse olla eläkkeellä voidakseen kantaa tohvelipussia mukanaan. Tajuttuani miten paljon olisin itse ennen sisäkenkien käytön aloittamista arvostanut tällaista neuvoa, tunsin olevani velvollinen blogaamaan asiasta. Toivottavasti joku hyötyy eikä kukaan tunne älyään loukattaneen.

Posted in: Laitoselämä, Vinkit