Alkuperäistä sisältöä

Posted on 17.1.2011

2


Tiedätkö, mikä muu kuin sinä-passiivi suomeksi on kamalaa? Se, kun lukee jonkin nettisivun upouutta artikkelia ja huomaa nähneensä kaikki tekstin välissä olevat kuvat jo sata kertaa. Minusta kuvien pitäisi olla enemmän kuin tekstiin läiskittyjä koristeita. Hieman ironisesti juuri tässä tekstissä käytän kuvaa lähinnä somisteena, mutta no.

Vaikka aina välillä näkee Windows-taustakuvia blogikirjoitusten välissä ja vaikka Kurablogi ei omasta mielestäni olisi nykyisenkään arvoinen ilman usein tilannetta varten järjestämiäni räpsyjä, en tahdo osoittaa syyttävällä sormella yksityisiä bloginpitäjiä: Kaikilla ei voi olla yhtä paljon aikaa ja sähkölaitteita kuin minulla. Olisi mukavaa, jos satunnaiset blogaajatkin kuvittaisivat tekstinsä ajatuksella ja vaivalla, mutta ammattimaiset kopiointiin syyllistyvät sivustot suorastaan ansaitsevat osakseen paheksuntaa.

Kuvan ottaminen googlesta on tietty helpoin ja nopein tapa maustaa tekstiään, mutta se tekee kokonaisuudelle enemmän hallaa kuin hyvää. Omissa kuvissa ei ole kyse pelkästään siitä, että pelaa sääntöjen mukaan, näyttää ammattimaiselta tai siitä, että lukija ei sivuuta kuvaa nähtynä, vaan kuvan itse ottaessa voi täydentää tekstiä aivan eri tavalla kuin valmiista kasasta valitsemalla.

Olen esimerkin vuoksi laittanut tähän tekstiin itse ottamiani kuvia videopeleistä, koska puhki kulutettuihin kuviin tuntuu törmäävän erityisen paljon peliaiheisilla sivustoilla. Aina välillä on kyse julkaisemattomasta pelistä, jonka vähäinen mediakirjasto on kokonaisuudessaan kotoisin kehittäjältä, mutta usein vuosia vanhoihin peleihin tai alan trendeihin liittyviä artikkeleitakaan varten ei  jakseta ottaa tuoreita kuvia vain siksi, että jo olemassaolevatkin liittyvät ainakin nimellisesti aiheeseen.

Ymmärrän, että konsolipelikuvien ottaminen vaatii erityislaitteistoa, jonka hankkimiseen ei välttämättä kaikilla ole rahaa tai kiinnostusta. Etenkin kaupallisten tai muuten tosissaan olevien sivujen tapauksessa muiden ottamien kuvien käyttö on monella tavalla väärin. Jos minulla oli streamausharrastuksen vuoksi varaa tuhlata kaappausvälineistöön, pitäisi itsensä vakavasti ottavilla sivustoilla olla varaa sijoittaa niihin.

Lopuksi oiva linkkivinkki.

TinEye on näppärä käänteiskuvahaku, joka näyttää muun muassa, missä kaikkialla sille syötetty kuva esiintyy. Tuon TinEyen tässä yhteydessä esiin lähinnä siksi, että se on omiaan kuvia kopioivien sivustojen paljastamiseen. Sen lisäksi, että noloja vesileiman peittoyrityksiä ja muuten vain liian tuttuja kuvia voi analysoida helppokäyttöisen sivuston avulla, sillä on myös muita käyttötarkoituksia: Esimerkiksi mahdollisimman ison tai muokkaamattoman version tietystä kuvasta löytäminen, jotta muualta poimittu sisältö omalla sivulla olisi edes mahdollisimman nättiä. Jos pitäisi keksiä jotain pahempaa kuin tuhat kertaa nähty kuva, miten olisi kuva, jonka uusiokäyttäjä ei huomaa tai jaksa välittää ottaneensa siitä muokkaamalla pilatun tai huonolaatuisen version?