Valo

Posted on 8.12.2010

0


Auringonvaloa on väitetty sekä henkisen että fyysisen terveyden ylläpitäjäksi, ja näin talviaikaan puhutaan jopa kaamosmasennuksesta. Olen jotenkin nurinkurinen, koska olen huomannut talvisin pimeän vetävän minua puoleensa, kun taas kesäisin nautin enemmän päivänvalosta. Tiedemiesten pitäisi tutkia minua.

Talot näyttävät leluilta tai piparilta kun niiden päällä on 30 senttiä lunta. Ehkä pidän pimeästä talvella siksi, että missään lähelläkään asutusta ei oikeasti ole pimeää. Kaupunkien miljoonat valot kimpoilevat lumen ja pilvien välissä saaden maan ja taivaan hohkaamaan lohdullista ruusunmarjakeittoa, puhumattakaan siitä, että koko pääkaupunkiseudun lähiösokkelosta saa hakemalla hakea valaisematonta kulkukelpoista reittiä. Oikeasti pimeässä tarpominen olisikin varmaan kamalaa, mutta talviyöt ovat minulle lähinnä tunnelmavalaistuja.

Lapinjärvellä taivas ei ollut yhtä valoisa kuin pääkaupunkiseudulla.Jouluvalot, siinä vasta keksintö. Onko ketään kaltaistani lihavaa ja muovista nykytuhluria, joka ei niistä nauttisi? Joka puolelle pensaisiin, kaiteisiin, kuusiin ja aitoihin kiedotut valosarjat lisäävät huomattavasti väriä ulkotilaan. Minun puolestani valot voitaisiin kaivaa esiin jo syksyllä, koska juuri ennen lumen putoamista on käytännössä vuoden pimein aika. En toisaalta tiedä, kuinka vastuullista on hehkuttaa satoja pieniä lamppuja parvekkeella yöstä toiseen samalla kun itse on syvässä unessa. Ei varmaan kovin.

Minulla ei ikävä kyllä ole jouluvalojen värikkyyttä esittelevää kuvaa, kun taas kivoja talviöitä on enemmän kuin tekstin väliin mahtuu. Mutta koska jouluun on enää pari viikkoa ja kaikki kyllästyät talveen viimeistään sen jälkeen, tehdään tilaa parille kesäaamullekin.

On vaikea saada rajattua pieneen kuvaan juuri se mikä itseä kutkuttaa jossain tilanteessa. Valoisuudeltaan kesäaamut muistuttavat alkuiltoja, mutta hirviöitikat ja alkoholistit katoilevat ilmestymisen sijasta. Valo tulee kesäaamuina myös virkistävän erilaisesta kulmasta kuin koko muuna vuonna, etenkin, jos ei ole tottunut olemaan heinäkuussa hereillä neljän aikoihin. On hämmentävää, miten paria satunnaista koiranulkoiluttajavanhusta lukuunottamatta missään ei ole ketään, vaikka muuten maailma makaa suunnilleen kuten päivälläkin.

Ylipäätään valoisaan aikaan on kesällä paljon värikkäämpää kuin pimeällä, täysin päinvastoin kuin talvella, jolloin kaikki värit tulevat esiin vasta yöllä. Ehkä vain pidän hirveästi väreistä. Hupini ovat tunnetusti halvat.

Tietty kesäöissä ja talvipäivissäkin on puolensa. Jos kaivaisin oikein syvältä ja tasapuolisesti, päätyisin kuitenkin siihen, että kaikki vuorokaudenajat kaikkina vuodenaikoina ovat yhtä epätäydellisiä ja että pidän silti lopulta niistä kaikista, joten parempi lopettaa ennen kuin pääsen vauhtiin.

Haluaisin syödä nuo kasvit.Lopuksi hyödyllinen linkkivinkki.

Oli vuodenaika mikä tahansa, Gaisma on nopea ja tarkka apuväline auringon tilanteen tarkastamiseen. Löysin sen kesällä yövuorossa googlatessani milloin aurinko nousisi ja maaseudun jättiyöperhoset lakkaisivat liikkumasta, koska yökierroksia oli pakko tehdä, mutta niiden ajankohdat olivat joustavia. Kotiin päästyäni Gaismasta tuli pysyvä osa selaimeni kirjanmerkkipalkkia, vaikka Lapinjärvi vaihtuikin Vantaaksi.

Gaisma tarkoittaa muuten latviaksi valoa. Paljoa enempää tietoa sivusto ei itsestään annakaan.