IFA-antikliimaksi

Posted on 19.11.2010

0


En tiedä minkälainen tuotekehittelijä ajattelisi pastillien menevän paremmin kaupaksi jos ne brändätään oopperalaulajalla, mutta näin tehtiin Norjassa vuonna 1930. Ajat olivat erilaiset. Jostain syystä tuote on kuitenkin selvinnyt nykyhetkeenkin asti.

IFA sugarfree sweet liquoriceNidar valmistaa kaikenlaisia patukoita ja nappeja norjalaiseen karkkihyllyyn. Suomeen asti niistä löytävät tiensä vain Smash! ja IFA, joista ensimmäistä en koskaan ole maistanut ja jälkimmäisestä en ollut vähän aikaa sitten koskaan kuullut.

IFA-pussit osuivat silmiini viime kauppareissulla seuloessani karkkihyllyn ernupuoliskoa, sitä, jossa kaikki pieniin pusseihin pakatut, luontaisesti valmistetut  ja terveysvaikutteiset karkit sijaitsevat. En välttämättä muuten olisi ostanut niitä jonkin tutumman tuotteen sijasta, mutta niiden hintalappua ei näkynyt hyllystössä missään, mikä aiheutti pimeässä puolessani selittämättömän impulssin.

Ivar Fridtjof Andresen, jonka nimestä on jostain syystä liikkeellä useampia versioita ja jonka mukaan pastillit nimettiin, oli kansainvälistä menestystä nauttinut oopperalaulaja, joka kuoli vain 44-vuotiaana vuonna 1940. Alkuperäiset pastillit ehtivät siis olla kymmenisen vuotta Andresenin elinaikana olemassa, ja niiden rasian takana oli ilmeisesti taiteilijan allekirjoittama suositus pastillien käytöstä ”puhujille, laulajille, tupakoitsijoille ja urheilijoille”. Nykyisen pakkauksen etuosassa käytetään samaa allekirjoitusta kuin 80 vuotta sitten, mutta suosituksen puuttuessa voi jäädä hyvinkin epäselväksi, miksi ihmeessä pussi molemmilla sivuillaan mainostaa oopperalaulajaa menneisyydestä.

IFA fruitsSe siitä, mutta mikähän tämä on?

Uusia mansikan ja vadelman makuisia IFA-pastilleja?

Oikeasti?

Mitä tekemistä näillä on Andresenin kanssa?

Ainakin punainen pussi on erittäin houkuttelevan näköinen. Se sai minut ostamaan saman tien mustankin pussukan, jonka ainoa oikea houkutin on lätkäkarkit mieleen tuova pikkuinen tuotekuva; satunnaisen kalmon nimikirjoitus tai mustavalkoinen oletettu naama kun eivät juurikaan herätä makeannälkää. Siipeilijät eivät siis ainoastaan ratsasta IFA-nimellä, vaan lisäävät myös loisisäntänsä myyntiä – ehkä kyseessä onkin symbioosi? Ovelat norjalaiset paskiaiset!

Kassalla ostoksia maksaessani olin vähän vakavana nähdessäni kummankin pussin piippaavan 2,39€ arvosta. Pikkuraha, mutta pussillinen painaa 30 grammaa. Kilohinta lähestyy kalanmunia.

Toinen suunnilleen samankokoinen pussi, jonka olisin saattanut valita, painaa 75 grammaa ja maksaa 85 senttiä. Hintaero on dramaattinen, eikä kannata edes ajatella minkäkokoinen se olisi, jos vertailukohteena pikkupussin sijasta olisi säästöpakkaus.

IFAt osoittautuivat siis pastillin mittakaavalla kalliiksi heräteostokseksi. No, miltä ne maistuivat?

Aika makeilta.