Samaan aikaan YouTubessa: railtomo

Posted on 29.10.2010

0


Täällä kotona mitään mielenkiintoista ei ollut meneillään…

…Mutta samaan aikaan YouTubessa junanörtti railtomo vie meidät ajelulle maaseudulle Japaniin. Suosittelen laittamaan äänet pois jo ennen videon aloittamista.

Junanörtti on maailmanlaajuisella mittakaavalla harvinainen nörttilaji. Tietääkseni junanörtit ovat ainoastaan Japanissa tarpeeksi näkyviä ja järjestäytyneitä, jotta heidät voi lokeroida yhteen isoon luokkaan. Länsimaisetkin junanörttitekstit ovat käytännössä aina hullu maailma -tyyppisiä uutisia juuri Japanista.

Ups! Tulin googlettaneeksi ilmiötä, ja se näyttääkin melko kansainväliseltä. Minun mokani. En kyllä ole ikinä nähnyt blogipostausta tai uutisartikkelia muista kuin japanilaisista junabongareista.

Oli miten oli, jotkin railtomon videot ovat ensimmäistä kokeellisempia. Esimerkiksi alemmassa junamatka on kuvattu neljästä eri kulmasta ja tallenteet yhdistetty mosaiikkivideoksi. Jotkin pätkät taas näyttävät samanaikaisesti sekä meno- että paluumatkan.

Arvostan tällaisia videoita paljon. Niiden kokoaminen on ehkä vaatinut paljon aikaa ja vaivaa, mutta lopputulos on hieno. Harmiksi yksityiskohtia on mahdoton nähdä näin pienistä ruuduista.

Viimeisenä haluan näyttää nopeuttamattoman ja lähes leikkaamattoman nelituntisen junamatkan, jonka värit ja yleinen laatu ovat ainakin jonkin verran paremmat kuin ensimmäisessä videossa. Omat musiikit soimaan, kokoruututila päälle ja matkaan.

railtomon kanavalla on käsittämätön määrä kivoja junavideoita, joissa hyrisevän ja kiiltävän teknologian lisäksi esillä ovat niitä etsiville muun muassa japanilaista luontoa ja arkkitehtuuria. Videoita katsoessani tunnen olevani virtuaalituristi: pääsen näkemään syvälle vieraaseen maahan häiritsemättä ketään. Pidän erityisesti kukkuloiden välistä kiemurtelevista raiteista ja pienistä tunneleista, raidetta reunustavista kompakteista taloista, kapeista teistä ja eksoottisista puista, mutta kaikki railtomon videoissa on mielenkiintoista K-junalla Tikkurilasta Pasilaan matkustamaan tottuneen näkökulmasta.

Opin tänään myös kaikkien japanilaisten autojen olevan valkoisia.