Pirkka III

Posted on 20.10.2010

5


Pirkka-projektin kolmas osa. Tekosyytä voi etsiä ensimmäisen osan alusta.

Nestlé Nesquik / Pirkka Kaakaojuomajauhe!

Tänään vertailussa kaksi puolen kilon kaakaojötikkää.

Pirkka Kaakaojuomajauhe.

Pirkka Kaakaojuomajauhe, 500g@1,80€ / kilohinta@3,60€

Pirkan pakkausgrafiikat näyttäisivät seuraavan jonkinlaista standardia, jossa tuotteen nimi on pakkauksen halki kulkevan puoliläpinäkyvän valkoisen raidan päällä. Hassua kyllä, suklaan pahvi ei noudata traditiota, ja näyttääkin kaikin puolin ammattimaisemmalta. Itse en ainakaan haluaisi brändiäni yhdistettävän juuri fotaria aloitteleviin pakkaussuunnitteluharjoittelijoihin, mutta ehkä Pirkka kokee sen olevan imagolleen hyväksi. On myös hauska huomata – olettaen kyseessä olevan aito valokuva – kaakaon tulleen heti kuvan ottamisen jälkeen reunoista yli.

Nestlé Nesquik.

Nestlé Nesquik, 500g@3,09€ / kilohinta@6,18€

Valitsemani Nesquik-pakkaus on itse asiassa täyttöpussi. Kaiken järjen mukaan uudelleentäytettävä pakkaus Nestlén jauhetta olisi siis vielä kalliimpi, vaikka tämänkin parin hintaero on Pirkan eduksi huomattava. Täytettäviä Nesquik-paketteja ei kuitenkaan näkynyt paikallisessa K-Supermarketissa sen enempää kuin Pirkan täyttöpussejakaan, joten tässä ollaan.

Pirkka on sinetöity virityksellä. Säilymisen ja hygienian kannalta varmaan ihan hyvä, mutta…

Hnng

Krrr…

…Pop!

Loota hölmähti vähän, mutta suuremmilta katastrofeilta vältyttiin. Jos käteni olisivat olleet limaisemmat, en olisi ikinä saanut tarpeeksi tiukkaa otetta pikkuisesta sileästä avausliuskasta.

Hyvin keskitetty kuva. Ensin kokeilen kaakaoita kylmässä luomukevytmaidossa. Sekoitussuhde on kummankin paketin mukaisesti ylimalkainen kolme teelusikallista ”yhteen kupilliseen”. Hörp!

Molemmat juomat ovat kylminä ja kolmella jauheteelusikallisella melko mietoja, mutta selkeämmin lapsille suunnattu Nesquik on piirun vahvempaa ja maistuu jonkin verran suklaisemmalta. Osasyynä eroon voi olla se, ettei Pirkan jauhe ole yhtä hienojakoista, mikä vaikuttaa ainakin siihen, että lasin tyhjennettyäni löysin pohjalta isomman möykyn.

Seuraavaksi kuumassa maidossa.

Nesquik tuoksuu ja maistuu lämmitettynä kanelilta, joka on näemmä jauheiden ainoa olennainen sisältöero. Nestlén kaakao on herkullista, ja Pirkka ainakin näin vuorotellen kupeista juodessa laimeaa. Kuumuus ei tunnu irrottavan siitä juurikaan makua. Väriero on myös melkoinen, vaikka hämmensin molempia kuppeja ennen kuvan räpsäisyä. Jauheista tummemmaksi Pirkka ei juomana ole kovin värikästä.

Näyttää kuravedeltä. Kylläpä kaakao näyttää härskiltä näin kuumaan veteen tehtynä.

…Kylläpä kaakao maistuu kamalalta näin kuumaan veteen tehtynä! Olen eritteillä pilalle hemmoteltu.

Rehellisesti ja aivan vakavasti Nestlé on vain vähän kitkerää, mutta yhä kaakaota. Kahvinjuojat ja kokeelliset kulinaristit saattaisivat arvostaa sitä, mutta se ei enää ole lasten juomaa. Pirkka sen sijaan on vain pahaa. Se on kuin kuumaa, kitkerää vettä sivumaulla, joka tuo mieleen ennemmin saven kuin kaakaon. En ole koskaan tajunnut, miten olennainen osa kokemusta maito on.

Kaiken kukkuraksi Pirkan pakkaus on kaksikosta se, joka pitää vettä ja maitoa samanarvoisina juoman pohjaksi: Vesi luetellaan jopa ennen maitoa! Nesquik ei edes väitä sopivansa veteen, vaikka on siihenkin valmistettuna Pirkan hiekkaan verrattuna taivaallista.

Pirkkaa pitäisi oikeastaan laittaa joka kuppiin lähes kaksin verroin enemmän kuin Nesquikia saadakseen sen maistumaan miltään, joten hintaetu on suurimmilta osin näennäinen. Sitä paitsi jos kolme lusikallista Nesquikia maistuu joltain ja kolme lusikallista Pirkkaa ei miltään, mitä ihmettä oikeastaan lusikoin mukiini jälkimmäistä käyttäessäni? Osasyynä Pirkan mauttomuuteen on ainakin se, että se liukenee näkyvästi huonommin. Se taitaa myös näkyvistä sokerirakeista huolimatta olla vähemmän makeaa ja jotenkin muutenkin mystisesti pahemman makuista. Ehkä kaneli on kovinkin olennainen osa Nesquikin makua.

Pirkka on ehkä mauton, mutta sanoisin sitä hyväksyttäväksi korvikkeeksi niin kauan kuin sitä ei aio tehdä veteen. Kaiken ylemmän perusteella se ei kuitenkaan minusta vastaa Nesquikia, eikä myöskään tule merkittävästi halvemmaksi suuremman kulutuksen joka kupillisella vuoksi.

Pysy kaukana Pirkan kaakaojauheesta.Litku jätti alitajuntaani arven: Pirkan pakkaus alkoi juotuani haista hälyttävästi Tiimarilta. Juon mieluummin Venezuelasta tuotua äidinmaidonkorviketta samasta kupista suklaa-addiktoituneen jäniksen kanssa kuin edes haistan enää Pirkan purkkia, saati että työntäisin jauhetta suuhuni.

Tällä kertaa Pirkan laatu ei vakuuttanut. Ensi kerran bonuskierroksella jotain muuta juotavaa.